1. Standardi kvaliteta pšenice
- Ukoliko u nalogu stoji samo “SRPS kvalitet”, onda se podrazumevaju sledeće karakteristike minimuma kvaliteta po važećem standardu SRPS E.B1.200 i SRPS E.B1.200/1:
- vlaga: max do 15%
- hektolitarska masa: min 74 kg
- primese: max do 8%
- Ukoliko se nalogom predvidi “uz obračun kvaliteta na utovarnom mestu”, onda se primenjuje sledeći standard kao baza za konačni obračun:
- vlaga: 13%
- hektolitarska masa: 76 kg
- primese: 2%
2. Standardi kvaliteta kukuruza
Sl. list 20/2000
JUS E.B3.516
- Vlaga: do 14%
- Lom: do 8%
- Defektna zrna: do 2%
- Nagorela zrna: do 2%
- Strane primese: do 1% (od čega max 0,5% neorganskog porekla)
3. Berzanska klasifikacija pšenice
I | II | III | IV | Stočna | |
Vlaga max % | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 |
Proteini min % | 13+ | 12 | 11,5 | 10,5 | 10,5- |
Hektolitar min kg/hl | 76 | 76 | 76 | 76 | 65 |
Primese max % | 2 | 2 | 2 | 2 | 12 |