×
Ponderisana cena bez pdv-a: kukuruz (23.02.) 16,80 din/kg (+3,07%) pšenica (17.02.) 18,20 din/kg (0,00%) soja (23.02.) 46,90 din/kg (+1,52%)

Preduslov učešća na berzanskom tržištu, odnosno učešća u direktnom trgovanju preko „Produktne berze“ je da zainteresovani imaju staus pravnog lica. Ono mora imati sedište na teritoriji Republike Srbije. Takođe je neophodno da je član berze.

Ograničavajući elemenat prvog preduslova, po pitanju aktivnog učestvovanja individualnih poljoprivrednih proizvođača (fizičkih lica) u robno-berzanskoj trgovini, rešen je 2003. godine, osnivanjem preduzeća „Agrar produkt“ doo, koje se nalazi u prostorijama „Produktne berze“ koja ga je i osnovala.

Osnovni cilj osnivanja „Agrar produkta“ je bio da preduzeće postane spona između individualnih poljoprivrednih proizvođača i robno-berzanskog tržišta, u čemu se i uspelo.

„Agrar produkt“ danas predstavlja zastupnika individualnih poljoprivrednih proizvođača u prodaji poljoprivrednih proizvoda preko „Produktne berze“ i praktično posluje kao broker individualnih poljoprivrednih proizvođača. „Agrar produkt“ ne posluje sa razlikom u ceni između ponuđenih i zaključenih kupoprodajnih cena na Berzi, nego se finansira isključivo iz zastupničke provizije na zaključenu vrednost berzanske transakcije, koja iznosi 1%.

Time je izbegnut navedeni ograničavajući faktor preduslova trgovanja da je obavezan status pravnog lica i omogućeno je individualnim poljoprivrednim proizvođačima da sopstvene poljoprivredne proizvode plasiraju po berzanskim cenama.